Syriske brødre frikjent for voldtekt av 13-åring

Tre syriske brødre som i tingretten ble dømt til fire år og tre måneders fengsel for å ha voldtatt en 13 år gammel jente, er frifunnet og løslatt.

De tre ble i januar dømt for å ha voldtatt en 13 år gammel jente i Haugesund i mai i fjor, til tross for at Haugaland tingrett slo fast at den seksuelle omgangen var frivillig fra jentas side. To av brødrene ble også dømt for å ha kysset og befølt en annen 13 år gammel jente. Dommen ble anket til lagmannsretten der juryen svarte nei på skyldspørsmålet.

Mandag ettermiddag ble alle tre brødrene frifunnet i Gulating lagmannsrett og løslatt umiddelbart, melder Haugesunds Avis.

Avisen skriver at de tre forsvarerne alle prosederte på at mennene, som nå er 20, 21 og 25 år gamle, gjorde det de kunne for å forsikre seg om at jentene virkelig var så gamle som de selv utga seg for å være i sin kontakt med dem.

De nå frikjente mennene har sittet i varetekt i mer enn et år, dermed er det også grunnlag for erstatningskrav mot staten.

Jentas bistandsadvokat Benedicte Storhaug sier til NRK at hun tror det er enighet i saken om at brødrene ikke har lagt vekt på annet enn å basere seg på jentas selvrapportering av alder.

– Det er klar høyesterettspraksis på at det ikke er nok. Når det da likevel blir frifinnelse, stikk i strid med høyesterettspraksis, så oppfatter jeg det som at de har lagt avgjørende vekt på at de tiltalte, som nå er frifunnet, har hatt begrenset kunnskap om norsk kultur, lovverk og manglende språkkunnskaper, sier Storhaug.

Storhaug sier hun skal ha et møte med sin klient og at hun avventer om påtalemyndigheten gjør noe videre. De nå frikjente mennene har sittet i varetekt i mer enn et år, dermed er det grunnlag for erstatningskrav mot staten.

 

[socialpoll id=»2449575″]

Kommentarer

comments

Utenriks