Sverige: Dømte voldtektsmenn ofte født i utlandet

De siste fem årene har 843 menn blitt dømt for voldtekt eller voldtektsforsøk i Sverige. 58 prosent av dem er født i utlandet, ifølge en undersøkelse fra SVT.

Uppdrag granskning har kartlagt alla som dömts för våldtäkt och försök till våldtäkt de senaste fem åren. Gärningsmännen har ofta varit påverkade av alkohol eller narkotika. Utbildningsnivån är låg, åtminstone en tredjedel har också dömts för andra brott. Och 58 procent är födda utomlands.

Det handlar om 843 gärningsmän. Uppdrag granskning har kartlagt vilka det är som i tingsrätten dömts för våldtäkt och försök till våldtäkt de senaste fem åren.

Ett av fallen i kartläggningen är den uppmärksammande dubbelvåldtäkten i Strängnäs 2015. Sofia Näslund våldtogs två gånger på en kväll, av olika gärningsmän.

Den ena gärningsmannen är algerisk medborgare och döms till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt. Den andre, en syrisk medborgare, döms för grov våldtäkt till fem års fängelse. Båda till utvisning. Inför rätten nekar de till brott, trots DNA-bevisning.

Comments

comments

Utenriks