PST etterforsker knivstikking i Oslo som terror

Den russiske statsborgeren (20) kom til Norge via Sverige torsdag. Ifølge PST ville han drepe flere mennesker og gjennomføre et terrorangrep.

Torsdag ettermiddag ble en kvinne knivstukket i ryggen inne i en Kiwi-butikk i Møllergata i Oslo sentrum. Kvinnen er kritisk skadd og ligger på sykehus.

En 20 år gammel mann ble pågrepet kort tid etter hendelsen.

I ettermiddag overtok Politiets sikkerhetstjeneste etterforskningen fra Oslo politidistrikt, og den etterforskes nå som et mulig terrorangrep.

 Han er en russisk statsborger som kom til Norge via Sverige på torsdag, sier Benedicte Bjørnland, sjef i PST.

UPST-sjefen opplyste at den terrorsiktede 20 år gamle russeren kom fra Basjkortostan i Russland.

Hun sa det var for tidlig å knytte mannen til noen konkret terrororganisasjon, men at det var mannens uttalelser i avhør som gjorde at PST tok over etterforskningen.

Bjørnland sier han har erkjent straffskyld etter siktelsen, og at han selv har gitt uttrykk for at det er snakk om et terrorangrep.

Han er siktet for brudd på straffelovens paragraf 131, som omfatter terrorhandlinger.

– Jeg kan ikke gå detaljert inn på avhøret, men han har sagt at han ønsket å begå et terrorangrep og drepe flere mennesker, sier Bjørnland.

Trusselvurdering

Personer og grupper inspirert av ekstrem islamistisk ideologi vil være den primære terrortrusselen mot Norge det kommende året, ifølge PSTs trusselvurdering for 2018.

PST har vurdert det som mulig at det vil forekomme forsøk på terrorangrep i Norge

I trusselvurderingen står det at en terroraksjon i Norge «sannsynligvis ikke vil avvike fra den typen angrep man ser eller i Europa».

Dette betyr at metoder som kniv- eller kjøretøysangrep også er aktuelle her, står det i trusselvurderingen. I trusselvurderingen er terrortrusselen fra soloterrorister omtalt

– Det samme gjelder valg av mål. Steder der det oppholder seg mange sivile og som har få sikringstiltak, er mest utsatt. Videre er den mest sannsynlige terrortrusselen i Norge knyttet til ekstreme islamistiske terrorister som opererer alene eller i par. Det er lite sannsynlig at vi vil se angrep i Norge som er direkte styrt fra en terrororganisasjon, eller angrep med mange gjerningspersoner, skriver PST.

Terrorisme kan være en vellykket strategi for jihadister, men bare når regjeringer tillater det å fungere, viste en ny studie av en politisk MSU forsker.

Ifølge terrorforsker Petter Nesser ved FFI har enkeltmannsterrorisme økt fra 12 til 38 prosent i perioden fra 1994 til 2014, blant annet fordi Al Qaida har oppfordret tilhengerne sine til nettopp det

Kommentarer

comments

Utenriks

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*