Norge avvæpner sine politifolk

Norge avvæpner sine politifolk

Oslo (AFP) – Politiet i Norge, som har vært autorisert til å bære skytevåpen det siste året på grunn av en økt trussel fra islamistiske angrep, vil være ubevæpnet igjen når trusselnivået er senket, opplyser politiet fredag.

National politisjef Odd Reidar Humlegård fortalte reportere at tiltaket vil tre i kraft 17. november.

Landets 6.000 uniformerte polititjenestemenn «må holde sine våpen låst i sine patruljebiler som de gjorde tidligere,» sa han.

Norsk politi fikk tillatelse til å bære tjenestevåpen på sine belter i november 2014 etter at landets etterretningstjeneste PST hevet trusselnivået på grunn av risikoen for et angrep.

Et år senere, sier PST at arrestasjoner i jihadistiske sirkler og avgang av radikaliserte militante til Midtøsten hadde betydelig redusert sannsynligheten for et angrep og reduserte trusselnivået i slutten av oktober.

Norges politiforbund, hvor de fleste av medlemmene ønsker å få lov til å bære tjenestevåpen, sier det nye direktivet «en veldig dårlig beslutning.»

«Den midlertidige aktivering (av politiet) svarte på en ekstraordinær situasjon. Slik det er nå, tillater ikke våre lover systematisk aktivering,» sa Humlegard.

Norge er kjent som et generelt fredelig land, men ble rystet i 2011 av de blodige angrepene fra høyreekstreme Anders Behring Breivik, som drepte 77 mennesker.

Kommentarer

comments

Utenriks

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*