Listhaug vil ha bedre statistikk på innvandrere

FrPs Sylvi Listhaug og Jon Helgheim vil kopiere deler av Danmarks innvandrings- og integreringsprogram

Danmark har en bedre statistikk enn Norge på innvandrere og nå vil Sylvi Listhaug (FrP) ta lærdom av danskenes utregninger som gir bedre oversikt over kostnadene ved innvandring.

Danskene kan vise til et nettoregnskap der statens utgifter blir delt på alle innbyggerne og regnet mot hva hver enkelt bidrar med til statskassa i form av skatter og avgifter.

Tallene er deretter brutt ned på kategoriene personer med dansk opprinnelse, innvandrere, herunder vestlige og ikke-vestlige, og deres etterkommere.

Ferske tall som NTB har fått innsyn i fra CEOOS, viser at i 2018 kostet hver ikke-vestlig innvandrer og barna deres i snitt den danske staten drøyt 66.000 danske kroner, tilsvarende 88.000 norske kroner.

I alt kom utgiftsposten på statsbudsjettet til ikke-vestlige innvandrere på 33 milliarder danske kroner i fjor, ifølge tallene fra departementet. Det tilsvarer rundt 45 milliarder norske kroner.

Det danske Finansdepartementet har også regnet ut at hver enkelt ikke-vestlig innvandrer i snitt vil koste staten 35.000 danske kroner i årene fremover.

Hovedårsaken til at ikke-vestlig innvandrere er en netto utgiftspost, er at langt færre har arbeid enn i den danske befolkningen.

Mads Lundby
Sjeføkonom og visedirektør i CEPOS

Tre av fire etniske dansker er i jobb, mens bare en av to ikke-vestlige innvandrere er i jobb.

Kommentarer

comments

Utenriks

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*