Lærere tør ikke å ta tak i jødehat

Lærere tør ikke å ta tak i jødehat

Elever i norsk skole med jødisk bakgrunn opplever jødehat fra muslimske medelever. Jødiske foreldre klager over at lærerne ikke bryr seg, skriver Aftenbladet.

En mor til en jødisk gutt forteller til NRK at sønnen hennes over flere år er blitt trakassert av medelever med muslimsk bakgrunn.

– Det er en klar antisemittisk trakassering, som utarter seg både verbalt og fysisk. De sier de skal drepe, at alle jøder skal drepes, bruker kallenavn som «jødesvin» og «jødefaen», sier moren.

Hun sier tilbakemeldingen fra lærerne er at de ikke vil høre om det.

– For sensitivt

– De sier at dette ikke er noe de kan få gjort noe med. Vi har til og med opplevd at en lærer sa, etter at mitt barn hadde fått dødstrusler og skulle skytes fordi han var et «jødesvin», så sa læreren at «dette er noe som skjer med oss alle», forteller moren.

– Jeg ser en unnfallenhet både fra etnisk norske og innvandrermiljøene som er veldig farlig. Og at ingen, verken lærere eller rektorer, bryr seg noe som helst om dette. Man vil rett og slett ikke snakke om problematikken, det er for sensitivt, sier hun.

Arild Stokkan-Grande, medlem av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget for Ap, er rystet.

– At verken lærere eller foreldre våger å stå fram når det foreller om dette, viser at det har gått altfor langt. Jeg er redd for at dette handler om at man over lang tid ikke har tatt tak i et problem man har sett, sier Stokkan-Grande til NRK.

Mobbing

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier det er uakseptabelt at jødiske barn blir trakassert i norsk skole.

– Den form for mobbing og rasisme kan vi ikke tolerere. Lærere og rektorer har ansvar for å slå ned på den type holdninger, og på direkte mobbing, sier Halvorsen.

Hun tror en del lærere og rektorer er for feige til å ta affære i klasserommet når det gjelder mobbing.

– Det er klart at dette har noen tilleggsdimensjoner som gjør at noen kvier seg, men det kan vi så klart ikke ha noe av. Det kan ikke være slik at barn opplever mobbing og rasisme, uansett hvem det er. I tillegg er det slik at det ligger noen holdninger under her, som gjør at man fornekter holocaust, et av de groveste folkemord i historien. Det er også noe vi må ta tak i. Men mobbing må stoppes, mener kunnskapsministeren.

Kommentarer

comments

Utenriks

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*