Hvorfor forteller ikke norske medier etnisiteten til voldtektsmenn og kriminelle?

Tåkelegging av etnisitet

Vi opplever at Norske og Svenske medier tåkelegger etnisiteten til kriminelle. Grunnen skal være at myndighetene er redde for at folk skal få rede på at det er mest asylsøkere og innvandrere, spesielt fra midt-østen, som prosentvis står bak flest kriminelle handlinger.

Hvorfor er myndighetene redde for at folk skal få vite det?

En teori er at de er redde for at det skal dannes hatgrupper mot asylsøkere, noe som igjen kan føre til demonstrasjoner, og i verste fall voldelige tilstander. Folket skal altså ikke få høre sannheten slik at de kan gjøre sine forholdsregler mot denne kriminaliteten. Kvinner voldtas på løpende bånd. Og kvinnene vet ikke hvor farlig det er å omgås asylsøkere.

Mediene villeder folket

Det er som å ha en dyrehage hvor løver og tigere går fritt og hvor besøkende ikke får vite at løver og tigere faktisk kan drepe dem, for de går fritt omkring. Hvis noen blir drept, skriver pressen ikke at det var en tiger som drepte dem, men kun at de ble drept. Hva slags journalistikk er det?

I Finland er det muligens annerledes. Der nevnes de kriminelle med en me utførlig beskrivelse. I hvert fall i dette tilfellet vi skal vise til. På den måten kan folket beskytte seg selv, for de vet mer om hvordan den kriminelle ser ut.

USA blottlegger kriminelle

I USA er det totalt annerledes. Der vises kriminelle med fullt navn og bilde. Dømte sexforbrytere må oppgi hvor de bor og i enkelte stater får de ikke lov å bevege seg i enkelte områder. Det vises offentlig statistikk på hvor mange dømte sexforbrytere det bor i et område. På den måten kan folk ta forholdsregler om de bor eller beveger seg i et område med kjente sexforbrytere.

Slik er det ikke i Norge. Her vet du ikke om naboen din er pedofil og dømt sexforbryter.

Vi skal vise et eksempel på hvor forskjellig mediedekningen mellom de nordiske landene er.

I 2015 ble to personer drept med øks i Finland av en utlending.

Slik skrev VG om saken:

Finske medier: To drept med øks på pub

Finsk politi har pågrepet en mann mistenkt for å ha drept to personer med øks på en pub i Uleåborg onsdag kveld.

Politiet opplyser til Hufvudstadsbladet at den ene personen ble drept inne på puben, mens den andre ble funnet på bakken utenfor. Ifølge Aftonbladet er en av de drepte en ansatt.

Drapene skjedde like før klokken seks onsdag ettermiddag. Onsdag kveld pågikk det en klappjakt etter gjerningsmannen, som politiet vurderer som svært farlig. Beboere i området ble bedt om å holde seg innendørs.

Rundt midnatt meldte finske medier at en mistenkt er pågrepet.

Politiet skal ha løsnet skudd under pågripelsen av mannen, ifølge finsk rikskringkasting YLE. Et øyenvitne forteller om et smell etter at politiet gikk inn i en trappeoppgang i en boligblokk på jakt etter mannen. Kort tid etterpå gikk ambulansepersonell inn i bygningen, og ifølge øyenvitner ble det gjort gjenopplivningsforsøk på en person, skriver NTB.

Gjerningsmannen stakk tidligere på kvelden av fra åstedet på sykkel.

– Det er et forferdelig sjokk. Jeg kan ikke begripe hva som har skjedd, sier pubeieren til Iltasanomat.

Altså ingen beskrivelse av utseendet til gjerningsmannen. I Dagbladet skrev de det slik:

To personer drept med øks i Finland

Gjerningsmannen skal være pågrepet.

Finsk politi jaktet i kveld på en mann som skal ha drept to personer med øks på en pub i Uleåborg (Oulu på finsk) i Finland, skriver Aftonbladet.

Ifølge Yle skal gjerningspersonen ha blitt pågrepet i en væpnet politiaksjon i bydelen Myllyoja onsdag kveld.

Det skal ha blitt hørt et smell fra bygningen politiet aksjonerte mot. Deretter gikk ambulansepersonell inn i bygget. En ambulanse forlot stedet rundt klokka 22.30 onsdag kveld, ifølge Yle.

Drapene skal ha skjedd ved 18-tida, skriver Huvfudstadsbladet. Politiet opplyser at det ene offeret ble drept inne på puben, mens den andre personen ble drept rett utenfor.

Gjerningsmannen skal ha stukket fra stedet på en sykkel, og ble betegnet som svært farlig av politiet, skriver avisa. De oppfordret derfor folk til å holde seg unna området.

Noen personer som befant seg i området der drapene skjedde søkte tilflukt på en kino i nærheten, ifølge Yle.

Dagbladet beskriver heller ikke gjerningsmannen. Aftenposten skrev det slik:

Finsk politi jakter øksedrapsmann

Finsk politi har pågrepet en mann mistenkt for å ha drept to personer med øks på en pub i Uleåborg onsdag kveld.

Politiet skal ha løsnet skudd under pågripelsen av mannen, melder finsk rikskringkasting YLE.

Et øyenvitne forteller om et smell etter at politiet gikk inn i en trappeoppgang i en boligblokk på jakt etter mannen. Kort tid etterpå gikk ambulansepersonell inn i bygningen, og ifølge øyenvitner ble det gjort gjenopplivningsforsøk på en person.

Finsk politi hadde ved midnatt ikke kommet med opplysninger om hendelsesforløpet.

Gjerningsmannen stakk tidligere på kvelden av fra åstedet på sykkel.

Det ene offeret ble drept inne på puben, mens den andre ble hogget i hjel utenfor. Drapsvåpenet var tidligere onsdag kveld ikke funnet, ifølge avisen Kaleva.

Ingen av de tre norske avisene skriver altså at det dreier seg om en utenlandsk mann. Den finske avisen Yle.fi beskriver det litt mer riktig. De skriver personen slik:

Mannen er ca 180 cm lang, mørkhudet og kledd i mørke klær.

Den finske avisen Gamla.hbl.fi skriver det slik:

Det enda signalementet hittills är att det rör sig om en mörkhyad mansperson med mörka kläder. Han är cirka 180 centimeter lång.

Utenlandsk gjerningsmann

Det er altså ingen tvil om at det mest sannsynlig er en utenlandsk og mørkhudet mann som er gjerningspersonen, selv om ingen kanskje vet etnisiteten på det tidspunktet det ble skrevet, da mannen ikke var arrestert. Med en slik beskrivelse, er det selvfølgelig lettere for folk å være varsomme hvis de ser «en mørkhudet mann rundt 180 cm høy«. Bør ikke folk varsles?

Svenske Aftonbladet er litt mer forsiktig enn sine finske kolleger og skriver det slik:

I området söker nu ett stort antal poliser och polishundar efter en man klädd i mörka kläder.

De skriver altså heller ikke at det er en mørkhudet mann.

Gjerningsmannen døde

Det hører med til historien at den mistenkte slo til en politimann i hodet med en øks da de forsøkte å pågripe han. Hjelmen som politimannen hadde på hodet reddet antagelig livet til politimannen, men ingen kunne redde gjerningsmannen i etterkant. Politiet måtte ty til hardere metoder for å pågripe han, noe som førte til at han døde.

Hva synes du om at mediene tåkelegger etnisiteten til kriminelle?

Comments

comments

Utenriks