Europarådets forsøk på å motstå sharia

Europeisk senter for lov og rettferdighet (ECLJ) har kjempet mot Sharia i Europa.

Den 22. januar 2019 vedtok Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) en resolusjon med tittelen «Sharia, Kairo-erklæringen og Europakonvensjonen om menneskerettigheter.» Denne resolusjonen – selv om den ikke er bindende – er av stor politisk betydning, for den gjenspeiler en bevissthet om at islamsk lov utgjør en konkurrerende lovlig-religiøs orden til loven om vestlig modernitet, både i Europa og på universell nivå. PACE er «sterkt bekymret for det faktum at sharia-loven – inkludert bestemmelser som er i klar motsigelse med konvensjonen – brukes enten offisielt eller uoffisielt, i flere Europarådets medlemsstater eller deler av disse

Vedtaket av denne resolusjonen er en stor seier for ECLJ. Faktisk organiserte de et seminar dagen før vedtaket, å ha en diskusjon mellom medlemmene av forsamlingen og kvinner som har blitt utsatt for anvendelse av sharia (se våre videoer nedenfor). Denne hendelsen var godt besatt og fikk deltakerne til å åpne øynene på de konkrete konsekvensene av islamsk lov. I plenum, straks før avstemningen, oppsummerte nederlandsk parlamentsleder Pieter Omtzigt historien om en av kvinnene som deltok i seminaret:

     «Hun ble født her (i Europa). Men på grunn av sin pakistanske opprinnelse giftet familien hennes med tvang i Pakistan noen dager etter at hun var 18 år. Hun trodde at hun hadde en skilsmisse da hun endelig klarte å flykte tilbake til Vest-Europa. De pakistanske myndighetene gjorde det ikke, og hun ble saksøkt for å ha mer enn en ektemann. Hun klarte så vidt å flykte, og lever nå med hemmelig adresse. «

Parlamentsresulosjonen påminner om Sharias inkompatibilitet med menneskerettigheter og krever at den avskaffes i Hellas. Det fortsetter å formelt styre relasjoner i det muslimske samfunnet siden vedlegget til Hellas etter første verdenskrig. I Molla Sali mot Hellas i desember 2018 våknet ikke Europadomstolen for menneskerettigheter (EVRM) denne stillingen. I Strasbourg synes varamedlemmer derfor mer modige enn dommere når de står overfor islam.

På den annen side, sannsynligvis på grunn av den demografiske betydningen av det muslimske samfunnet i Storbritannia, oppfordrer resolusjonen denne staten til å regulere – og dermed formalisere – de rettslige aktivitetene til «sharia-rådene». Antallet av disse enhetene, de fleste av dem knyttet til moskeer, kunne være så høyt som åttifem i England og Wales. Tilhengere av liberalisme håper å nøytralisere sharia ved å legge til rette for bruken av det. Grégor Puppinck skrev en artikkel i tidsskriftet «Valeurs actuelles», som viser at dette kompromisset er farlig for Europa og analyserer i detalj parlamentarisk resolusjon (her, kun på fransk).

Mens 69 varamedlemmer stemte for resolusjonen, stemte de 14 tyrkiske og Azeri-varamedlemmerne under avstemningen alle imot; de var de eneste. De tyrkiske varamedlemmer er alle medlemmer av president Erdoğan regjeringens koalisjon, AKP. De snakket i plenum for å nekte problemet: «Det er ingen tegn på bruk av sharia-loven i våre land«, sa Asim Mollazade fra Aserbajdsjan. Likevel har Tyrkia og Aserbajdsjan stemt for Kairoerklæringen fra 1990 om menneskerettigheter i islam, som er en lovlig formulering av den islamske loven. Hvorfor ikke trekke fra traktaten da? AKPs nestleder forsvarte «minoritetsgruppers frihet» og kritiserte den såkalte «store misforståelsen av sharia i Europa» (Mustafa Yeneroğlu, Tyrkia). 8 varamedlemmer fra liberale eller langt venstre partier avsto.

Siden begynnelsen av diskusjonene i januar 2016 hadde ECLJ fordømt den forsinkende taktikken som Tyrkia og Aserbajdsjan brukte for å begrave ethvert rapport- og oppløsningsprosjekt. Videre ble Aserbajdsjan anklaget i en offisiell rapport om å ha satt opp bestikkelsessystem for å korrupte varamedlemmer i forsamlingen. ECLJ har arbeidet for å sikre at denne debatten om sharia ikke ble stoppet.

I tillegg til vårt arbeid mot Europarådet grep Grégor Puppinck også inn i fransk media før avstemningen om resolusjonen: Figaro Vox (oversatt til engelsk her), Boulevard Voltaire, Sud Radio, RCF Radio, Les Dernières Nouvelles d’Alsace ( DNA), L’Ami Hébdo, Putsch.

Kilde

Kommentarer

comments

Utenriks

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*