Asylsøker fra Syria dømt for voldtekt


Den 26 år gamle dømte mannen er født i Syria og er syrisk statsborger. Han kom til Norge i juni 2015 og søkte om politisk asyl. 9. oktober samme år ble han innvilget midlertidig opphold i nøyaktig tre år, altså til 9. oktober 2018, skriver Nettavisen.

Mannen skal ha forgrepet seg på fire ulike kvinnene i løpet av to måneder og ti dager, fra 31. mars 2017 til 10. juni samme år.

Én av de fornærmede kvinnene var 18 år da hun ble voldtatt av den nå domfelte 26-åringen. Dom i denne saken var klar mandag.

I retten forklarte kvinnen at hun hadde drukket alkohol på byen og var på vei hjem 31. mars i fjor, før hun satte seg ned på en benk i en by på Østlandet.

I dommen heter det blant annet:

«Fornærmede har på sin side forklart at tiltalte fulgte etter henne, og at han mot hennes vilje satte seg ned ved siden av henne. Hun bad ham gå bort gjentatte ganger, men dette etterkom han ikke. Hun begynte derfor å gråte, hvorpå tiltalte holdt henne fast og begynte å kysse henne «hardt» mot hennes vilje. 

Fornærmede beskrev at «hun prøvde å vri seg unna ham, at hun følte seg kvalt og at hun ikke fikk noe pusterom». Videre at «hun følte seg livredd da, fordi hun ikke hadde kontroll. Hun var veldig usikker på hva som kunne skje, tenkte at slikt ikke skjer i virkeligheten. Hun fikk panikk. Hun kunne ikke huske at han sa noe, selv klarte hun ikke å si noe – derfor forsøkte hun å skrike. Hun skrek inni munnen hans. Samtidig gråt hun masse».

 

I de tre andre tilfellene er mannen dømt for to tilfeller av voldtektsforsøk og ett tilfelle av seksuell handling. Alle overgrepene skal ha skjedd på nattestid når kvinnene har vært på vei hjem fra byen.

I tilfellet med seksuell handling, som skjedde i mai i fjor, skal 26-åringen, ifølge den fornærmede kvinnen (A), ha forsøkt å kysse henne, noe hun sa nei til. Deretter skal mannen ha tatt tak i henne og lagt henne i bakken.

26-åringen skal også ha ligget over kvinnen mens hun hylte og skrek før han la hånden foran munnen hennes. Kvinnen forklarte også i retten at mannen skal ha forsøkt å dra av henne buksen, noe han benektet.

Kvinnen ble trodd i retten.

Begge kvinnene som ble utsatt for voldtektsforsøk ble også trodd i retten.

Etter en bytur i april 2017 gikk en kvinne (B) hjem til en venninne som hun var på besøk oss i en by på Østlandet. I retten forklarte B at hun kom i prat med den nå dømte mannen.

Da B kom frem til leiligheten skal B ha villet kysse henne, noe hun avslo to ganger.

I Bs forklaring i retten gjengir dommen blant annet:

«Deretter tok han tak i henne med begge hender bak på hennes rygg og holdt henne fast, samtidig som han prøvde å kysse henne. B sa fortsatt nei, og prøvde flere ganger forgjeves å dytte tiltalte vekk. Da slo hun til han i ansiktet med knyttet neve. Deretter huket XX (26-åringen, red. anm.) to ganger bena vekk under fornærmede slik at hun til slutt falt i bakken. Der klarte hun å rulle rundt og la seg på magen. Mens hun lå slik satte XX seg opp på henne, og kysset henne flere ganger. Videre ropte B så høyt hun kunne på venninnen, hvorpå tiltalte holdt rundt munnen hennes. 

Ytterligere har B forklart at XX deretter la seg opp på henne og gjorde flere samleiebevegelser mot hennes rumpe – utenpå klærne.»

Kvinnen fikk til slutt ringt sin venninne som kom ut og tiltalte løp deretter fra stedet.

En av kvinnene (C) som skal ha blitt forsøkt voldtatt forklarte i retten at hun akkurat var kommet hjem etter å ha vært på byen en dag i juni i fjor.

I dommen er kvinnens forklaring referert slik:

«Da hun kom til sin leilighet låste hun seg inn og gikk inn. Før hun hadde låst døren bak seg ble døren brått slått opp av en ukjent mannsperson. Denne tok tak i henne, hvoretter han kastet henne over kortenden av en sofa inne i leiligheten slik at hun ble liggende med ansiktet ned. 

Hun tenkte at nå ble hun voldtatt. Hun begynte å hyle og da holdt vedkommende en hånd foran munnen og nesen hennes og sa «hysj» e.l.  (…). Mens C lå på sofaen tok angriperen tak i strømpebuksen og trusen bakfra og prøvde å trekke disse klærne ned. Hun var derfor sikker på at vedkommende prøvde å voldta henne.»

Etter hvert klarte kvinnen å komme seg inn på badet og ringte politiet. Dette skal ha skremt vekk mannen. Senere etterforskning avdekket at DNA og elektroniske spor kunne knytte 26-åringen til voldtektsforsøket.

Mannen ble i juli i fjor pågrepet av politiet og varetektsfengslet på bakgrunn av blant annet DNA-treff.

Opprinnelig ble mannen dømt til fem og et halvt år i fengsel da han fikk dommen i mars. Men den ene saken ble opphevet og berammet på nytt som voldtektssak.

I denne saken kom det ny dom mandag 25. juni. Her fikk syreren en straff på to år og ni måneder i fengsel.

På nåværende tidspunkt er det uklart hvor lang fengselsstraff mannen er idømt. Endelig avgjørelse blir klart når ankesaken i lagmannsretten er ferdigbehandlet og dersom mannen blir endelig dømt.

Alle de fire kvinnene er tilkjent oppreisningserstatning (erstatning for «tort og svie») på 100.000 kroner hver.

Ankesaken til mannen skal opp i Agder lagmannsrett i september. Syreren har midlertidig oppholdstillatelse til 9. oktober i år.

Dersom han blir endelig dømt skal han sone straffen sin før han eventuelt blir sendt ut av Norge.

 

Kommentarer

comments

Utenriks