Antallet radikale muslimer i Sverige vokser

Antallet radikale muslimer i Sverige vokser, ifølge en ny rapport. Forskerne advarer om at dette kan føre til økt rekruttering til terrorgrupper.

Bydelen Rosengård i Malmö i Sverige har vært mye i medienes søkelys som et eksempel på dårlig integrering. FOTO: Stian Lysberg Solum/ SCANPIX

Radikale predikanter som skremmer folk til lydighet. Moralpoliti som overvåker kvinner. Barn som blir nektet å leke med barn med annen trosbakgrunn, skrev Aftenposten på torsdag.

Slike tilstander øker i Sverige nå, ifølge en ny rapport, melder Göteborgs-Posten. Det er forskere fra Försvarshögskolan, den svenske forsvarshøyskolen, som har skrevet den.

Studien har forsøkt å gi en bedre forståelse av kjente ekstremistmiljøer i Sverige og utviklingen av dem de siste årene.

Antidemokratiske grupper

Studien slår fast at salafist-miljøer vokser i mange byer i Sverige, og at det medfører former for sosial kontroll. Den viser også til Säpo, det svenske sikkerhetspolitiet, som tidligere har meldt at antall ekstremister som støtter voldsbruk, er tidoblet på like mange år til 2000.

Salafismen er en retning innen islam som legger vekt på en bokstavelig tolkning av de islamske tekstene.

– De er mot demokrati, de er mot å delta i samfunnet, de påvirker barn i koranskoler, de har invitert inn predikanter som har antisemittiske og homofobe meninger, sier Magnus Ranstorp, en av personene bak rapporten, til Göteborgs-Posten.

Han mener dette kolliderer med svensk verdigrunnlag og demokratiske friheter.

Salafisme er en retning innenfor islam som vil tilbake til en bokstavelig tolkning av de islamske tekstene. De ønsker også å renske islamsk tro for det de anser som ikke-islamske elementer

Salafisme refererer til de såkalte al-salaf al-salih eller de ‘rettroende forfedrene’. I utgangspunktet brukes det om de første tre generasjonene etter Profeten Muhammeds død. Denne tidsepoken regnes av en del muslimer som en «gullalder» i islam.

Salafismen oppfattes av en del muslimer som den første og dermed ‘autentiske’ utgaven av islam.

Kilde: Store norske leksikon

Magnus Ranstorp er en av forskerne som står bak rapporten fra Försvarshögskolan. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Inngangsport til radikalisering

Forskerne påpeker at salafistene utgjør en minoritet i sunniislam og ikke representerer muslimer som gruppe. Salafistene utgjør likevel en trussel, som en inngangsport til radikalisering og rekruttering til jihad.

Forskerne peker på at et stort antall personer i Sverige har reist for å slutte seg til jihadistgrupper i utlandet og at det er blitt utført terror i Sverige.

– Ideologien fyller et vakuum i de segregerte områdene i Sverige. Det er et feilgrep at vi ikke har forstått problematikken og at vi ikke har tatt tak i det, sier Ranstorp.

 

Studien er gjennomført av Försvarshögskolan på oppdrag for det svenske Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Rapporten er delvis basert på intervjuer med rundt 70 personer. Mesteparten jobber i politiet, sosialtjenesten og kommunen på ulike steder i Sverige. Alle jobber i lokalsamfunnet med den utsatte målgruppen.

 

Comments

comments

Utenriks